Στον λαβύρινθο της βιομηχανίας της ευτυχίας!

Η μονόπλευρη αναζήτηση των θετικών μας μετατρέπει σε μονοδιάστατους χάρτινους χαρακτήρες, λέει η Emmy van Deuzen. Τα τυποποιημένα χαμόγελα δεν αποτελούν υποκατάστατο για το βάθος της ζωής!
Σίγουρα αυτο που αναζητούμε όλοι είναι η άνεση κ η απόλαυση.  Σε πολλες στιγμές της ιστορίας οι άνθρωποι έθεσαν την αναζήτηση της ευτυχίας ως  το νούμερο ένα   στόχο τους. Υπάρχει μια εγγενής ανθρώπινη επιθυμία να ξεπεράσει ο άνθρωπος τα προβλήματα της καθημερινής υπαρξης κ να απαλύνει τον πόνο μια για πάντα!  Δεν θα μιλησω σαν ψυχολόγος αλλά σαν ψυχοθεραπευτρια κ  εκπαιδευόμενη ψυχοθεραπευτρια … μετα απο χρόνια εκπαίδευσης κ προσωπικής θεραπείας έχω υπάρξει κ εγω στη θέση των ανθρώπων που εύχονται να βρούν ανακούφιση κ γαλήνη σε μικρο χρονικό διάστημα… κ πολλές φορές ακόμα ευχομαι να είχα το μαγικό ραβδάκι η την γυάλα του μέλλοντος. .. καταλαβαίνω… νοιώθω κ συναισθάνομαι αυτη την ανάγκη…  εχω πια κατανοήσει κ το ίδιο κ οι ανθρωποι που συνεργάζονται μαζί μου, πως η ψυχοθεραπεία δεν αφορούσε ποτέ την παροχή του σύντομου δρόμου, του γρήγορου αποτελέσματος ή της εξαπάτησης των θεραπευομένων. Το να μετατρέπονται οι ψυχοθεραπευτές σε εμπόρους της ευτυχίας, που πλασάρουν τα αγαθά τους σε όλους όσους επιθυμούν να πληρώσουν αρκετά χρήματα για μια θέση στον επίγειο παράδεισο, αποτελεί την παρωδία του επαγγέλματος!
Η τεχνητά ενισχυμένη απόλαυση ή ευτυχία φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα μιας και δρα σαν εθιστικό κίνητρο κ κάνει τους ανθρώπους λιγότερο σίγουρους για την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τη ζωή αβοήθητοι.  Η ψυχοθεραπεία δεν αποσκοπεί στο να εμφυσήσει νέες αρχές στη ζωή ενός ατόμου οι οποίες μπορεί εντέλει να εξασθενήσουν τη δημιουργηκότητά του κ όχι να την τονώσουν. Αυτό που έχει σαν στόχο η ψυχοθεραπεία κ κάθε θεραπευτής, που σέβεται τους ανθρώπους που απευθύνονται σε αυτόν,   είναι να αποκτήσουν οι άνθρωποι περισσότερο κουράγιο και ανθεκτικότητα, ώστε να βελτιώσουν την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες κ όχι να αναζητούν τον τρόπο να ικανοποιήσουν  την επιθυμία τους να ξεφεύγουν απο αυτές! Και κάπως έτσι θα ανθίσει  η αυθεντική ευτυχία κ γαλήνη κ θα βγούμε απο τον λαβύρινθο της βιομηχανιας της ευτυχίας… η ζωή απαιτεί απο μας να αντιμετωπίσουμε εκ νέου τόσο τα αρνητικά όσο κ τα θετικά… με σύμμαχο τη γνώση του εαυτού μας κ την αποδοχή όπως αυτός είναι !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *